Η Βασίλισσα Άννα-Μαρία, η μικρότερη κόρη του Βασιλέως Φρειδερίκου Θ΄ και της Βασίλισσας Ινγκριντ της Δανίας, γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1946 στο Ανάκτορο του Αμάλιενμποργκ στην Κοπεγχάγη. Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στις τρεις Βασιλικές οικογενειακές κατοικίες: το Ανάκτορο του Αμάλιενμποργκ, το Ανάκτορο του Γκράστεν και το Κάστρο του Φρέντενσμποργκ.
Η Πριγκίπισσα Άννα-Μαρία μαθήτευσε από το 1952 ως το 1963 στη Σχολή Ζάλε της Δανίας, όπου αγαπημένο της μάθημα ήταν η σύγχρονη ιστορία.
Το 1961 γράφτηκε για ένα χρόνο σε Αγγλικό σχολείο εσώκλειστων στην Ελβετία, τη Σχολή Θηλέων Σατελάρ, ενώ από το 1963 ως την άνοιξη του 1964, για να βελτιώσει τα Γαλλικά της, ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στη σχολή Λε Μενίλ της ίδιας χώρας. Μιλάει επίσης Ελληνικά, Αγγλικά, και φυσικά Δανέζικα.
Η Βασίλισσα Άννα-Μαρία πρωτογνώρισε το Βασιλέα Κωνσταντίνο της Ελλάδας σαν νεαρή κοπέλα το 1959, όταν εκείνος ως Διάδοχος επισκέφτηκε την Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Σουηδία και τη Νορβηγία με τους γονείς του, το Βασιλέα Παύλο Α΄ και τη Βασίλισσα Φρειδερίκη.
Τον ξανασυνάντησε στη Δανία το 1961, Εκείνος, είχε ήδη δηλώσει στους γονείς του ότι σκόπευε να την παντρευτεί.
Στις 14 Μαΐου του 1962, η μεγαλύτερη αδελφή του Διαδόχου Κωνσταντίνου, η Πριγκίπισσα Σοφία, παντρεύτηκε τον Ισπανό Πρίγκιπα Χουάν Κάρλος σε διπλή τελετή που έλαβε χώρα στη Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Μητρόπολη των Αθηνών.
Περισσότεροι από 100 βασιλικοί προσκεκλημένοι έφτασαν στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων και η Άννα-Μαρία που θα συμμετείχε στην τελετή ως παράνυμφος. Η Βασίλισσα Φρειδερίκη της Ελλάδας κατέγραψε το γεγονός ότι στη δεξίωση που ακολούθησε ο γιος της, ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, "δε χόρευε παρά μόνο με την Άννα-Μαρία."
Το 1963 ξεκίνησαν οι εορτασμοί της εκατονταετηρίδας της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας με επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα των γονέων της Άννας-Μαρίας, του Βασιλέως Φρειδερίκου και της Βασίλισσας Ίνγκριντ της Δανίας.
Το Μάρτιο του 1964 ο Βασιλεύς Παύλος πέθανε μετά από σύντομη περίοδο ασθένειας, και ο Κωνσταντίνος τον διαδέχτηκε στο θρόνο της Ελλάδας.
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ανήλθε στο θρόνο μέσα σε κλίμα γενικής ευαρέσκειας, η οποία εκδηλώθηκε χωρίς περιστολές όταν, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964 (έξι μήνες μετά την ενθρόνισή του), παντρεύτηκε την πανέμορφη Δανή πριγκίπισσά του σε μια τελετή που κατά τις μαρτυρίες της εποχής ήταν "ο λαμπρότερος όλων των Αθηναϊκών βασιλικών γάμων," Ακόμη και ένας παλαιός οπαδός της αβασίλευτης δημοκρατίας, ο 76ετής Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, εθεάθη να διασκεδάζει με την ψυχή του μαζί με τους νεόνυμφους.
Λίγο πριν το γάμο, η εκδήλωση κρίσης στην Κύπρο έφερε την Ελλάδα πολύ κοντά σε πόλεμο με την Τουρκία, και δημιουργήθηκαν σοβαρά πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας.
Αυτά επισκίασαν τους εορτασμούς για τη γέννηση, στις 10 Ιουλίου του 1965, του πρώτου παιδιού της Βασίλισσας Άννας-Μαρίας, της Πριγκίπισσας Αλεξίας. Ήταν το πρώτο μέλος της Βασιλικής Οικογένειας που γεννήθηκε στο Μόν Ρεπό της Κέρκυρας από το 1921, όταν πρωτοείδε το φως εκεί ο Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και τωρινός Δούκας του Εδιμβούργου. Το Μόν Ρεπό είναι ένα παλαιό Αγγλικό κτίριο που κατά το 18ο Αιώνα αποτέλεσε τη θερινή κατοικία του Βρετανού Κυβερνήτη του νησιού.
Το Σεπτέμβριο του 1965, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και η Βασίλισσα Άννα-Μαρία οργάνωσαν στην Αθήνα το πρώτο Συνέδριο των Επιστημόνων του Διαστήματος, το οποίο αποτέλεσε μια πρώτη κίνηση προς την ενθάρρυνση των Αμερικανών και Σοβιετικών αστροναυτών στο να συνεργαστούν μεταξύ τους, αντί να βλέπουν ο ένας τον άλλο με καχυποψία.
Η Βασίλισσα Άννα-Μαρία αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου της στο "Ταμείο της Αυτού Μεγαλειότητος," ένα κοινωφελές ίδρυμα που δημιουργήθηκε από τη Βασίλισσα Φρειδερίκη με σκοπό να βοηθήσει ανθρώπους από την επαρχία και να υποστηρίξει παραδοσιακές τεχνικές όπως το κέντημα και η υφαντουργία. Συνεργάστηκε επίσης στενά με τον Ερυθρό Σταυρό και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Την 21η Απριλίου του 1967, τα πολιτικά προβλήματα στην Αθήνα κορυφώθηκαν με το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών. Ένα μήνα αργότερα, η Βασίλισσα Άννα-Μαρία γέννησε το Διάδοχο Παύλο στο οικογενειακό κτήμα του Τατοΐου.
Το Δεκέμβριο, ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθειά του να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και η οικογένειά του εγκατέλειψαν τη χώρα, αναχωρώντας από την Καβάλα, και κατέφυγαν στη Ρώμη. Το Βασιλέα, τη Βασίλισσα και τα δύο παιδιά τους ακολούθησαν η μητέρα του Βασιλέως Κωνσταντίνου, η Βασίλισσα Φρειδερίκη, και η μικρότερη αδελφή του, η Πριγκίπισσα Ειρήνη. Το αεροπλάνο τους χρειάστηκε να προσγειωθεί σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ιταλίας καθώς τέλειωναν τα καύσιμα.
Η Βασίλισσα Άννα-Μαρία με την οικογένειά της αρχικά κατέλυσε για δύο μήνες στην Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης, και κατόπιν μεταφέρθηκε σε σπίτι στην Ολτζιάτα, στα περίχωρα της πόλης.
Αργότερα, το 1968, μετακόμισαν στον αριθμό 13 της Βία ντι Πόρτα Λατίνα, όπου και διέμειναν μέχρι το 1973. Την 1η Οκτωβρίου του 1969, η Βασίλισσα Άννα-Μαρία γέννησε τον Πρίγκιπα Νικόλαο στην κλινική Βίλλα Κλαούντια της Ρώμης, κοντά στο σπίτι της.
Το 1974, μετά από σύντομη παραμονή με τη μητέρα της στη Δανία, η Βασίλισσα Άννα-Μαρία μετακόμισε με το Βασιλέα Κωνσταντίνο στην Αγγλία. Η στρατιωτική κυβέρνηση της Ελλάδας είχε κηρύξει επίσημα έκπτωτο το Βασιλέα Κωνσταντίνο την 1η Ιουνίου του 1973, και ο Συνταγματάρχης Παπαδόπουλος εγκαθίδρυσε αβασίλευτο καθεστώς.
Το πρώτο σπίτι της οικογένειας ήταν στο Τσόμπαμ του Σάρρεϊ, ενώ αργότερα μετακόμισαν σε οικία του Χάμπστεντ, στο βόρειο Λονδίνο, όπου ζούν έκτοτε. Η Βασίλισσα Άννα-Μαρία το ονομάζει το δεύτερό της σπίτι.
Η οικογένεια της Βασίλισσας Άννας-Μαρίας αυξήθηκε με τη γέννηση της Πριγκίπισσας Θεοδώρας στο νοσοκομείο Σαίντ Μαίρη του Πάντιγκτον στο Λονδίνο, στις 9 Ιουνίου του 1983. Στις 26 Απριλίου του 1986, ακολούθησε ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος είναι τώρα μαθητής στο Ελληνικό Κολέγιο του Λονδίνου.
Η Βασίλισσα Άννα-Μαρία συνέβαλε στο ξεκίνημα αυτής της σημαντικότατης εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας το 1980 και τώρα κατέχει τη θέση της Επίτιμης Προέδρου του σχολείου, στο οποίο αφιερώνει σημαντικό μέρος του χρόνου της.
Από τότε που έφυγε από τη χώρα με την οικογένειά της το 1967, η Βασίλισσα Άννα-Μαρία έχει επισκεφτεί δύο φορές την Ελλάδα. Η πρώτη, ολιγόωρη επίσκεψη, πραγματοποιήθηκε το 1981 για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του Βασιλέως Κωνσταντίνου, της Βασίλισσας Φρειδερίκης, η οποία είχε πεθάνει ξαφνικά στη Μαδρίτη.
Η τελευταία της επιθυμία ήταν να ταφεί δίπλα στο σύζυγό της Βασιλέα Παύλο, στο οικογενειακό κτήμα του Τατοΐου. Στην οικογένεια δόθηκε μέν άδεια να παραστεί στην κηδεία, δεν τους επετράπη όμως να διανυκτερεύσουν στη χώρα τους. Το αεροπλάνο τους προσγειώθηκε στο μικρό αεροδρόμιο κοντά στο Τατόι, και η οικογένεια έτυχε θερμής υποδοχής από μεγάλο πλήθος ανθρώπων. Για τη Βασίλισσα Άννα-Μαρία και την οικογένειά της, ήταν μια συγκινητική και συνάμα θλιβερή στιγμή.
Ήρθε και πάλι στην Ελλάδα με το Βασιλέα Κωνσταντίνο και την οικογένειά της κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επίσκεψης το 1993. Πήγαν ¨Χωρίς να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε. Όπου και αν πηγαίναμε, ερχόταν κόσμος να μας χαιρετήσει. Ήταν κάτι το εξαιρετικό και πολύ συγκινητικό." Για τα μικρότερα από τα παιδιά, επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψή τους στην Ελλάδα.
Από το 2003, -όταν και έληξε η δικαστική διένεξη για την περιουσία της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας-, η Βασίλισσα Άννα-Μαρία και η οικογένειά της έρχονται συχνά στην Ελλάδα. Αναζητά μόνιμη κατοικία, 'Ώστε να έχουμε δίπλα μας όλα παιδιά και τα εγγόνια'.
Η οικογένεια μιλάει Ελληνικά στο σπίτι και τα τρία μεγαλύτερα παιδιά κατέχουν τη γλώσσα άπταιστα, ενώ τα δύο μικρότερα, η πριγκίπισσα Θεοδώρα και ο Πρίγκιπας Φίλιππος, μαθαίνουν γρήγορα.
Η οικογένεια διατηρεί στενούς δεσμούς με όλους τους Βασιλικούς Οίκους της Ευρώπης, και ιδιαίτερα με τις Βασιλικές Οικογένειες της Μεγάλης Βρετανίας, της Ισπανίας και της Δανίας.
Ο πατέρας της Βασίλισσας Άννας-Μαρίας, ο Βασιλεύς Φρειδερίκος Θ΄ της Δανίας, ήταν ικανότατος μουσικός και εκείνη κληρονόμησε την αγάπη του για την κλασσική μουσική, ιδιαίτερα το Μπετόβεν, το Μπαχ, τον Τσαϊκόφσκι και το Βάγκνερ. Την ενδιαφέρουν επίσης πολύ οι ιστορικές βιογραφίες.
Πάνω απ΄ όλα, η Βασίλισσα Άννα-Μαρία προσέφερε τη μέγιστη στήριξη στο σύζυγό της σε μια μακρά περίοδο ιστορικών αλλαγών. Το ζεύγος ζεί μαζί ευτυχισμένα εδώ και 44 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου