Monarchist League of Greece

Monarchist League of Greece

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Βασίλειο της Ελλάδας


Βασίλειον της Ελλάδος ήταν η επίσημη ονομασία της Ελλάδος με την οποία και αναγνωρίσθηκε ως ανεξάρτητο κράτος σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου 1830. Με το όνομα αυτό παρέμεινε καθ΄ όλο το διάστημα της νεότερης ιστορίας που το πολίτευμα της χώρας ήταν Βασιλευομένη Δημοκρατία από το 1830-1832 μέχρι το 1973 (με εξαίρεση κάποιες χρονικές περιόδους στις αρχές του 20ου αιώνα).
Συγκεκριμένα, ως Βασίλειον της Ελλάδος ονομάζονταν επίσημα το ελληνικό κράτος πριν ακόμα την άφιξη του Όθωνα το 1832. Τα εδάφη του νέου αυτού κράτους υπήρξαν οι απελευθερωμένες περιοχές από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά την Επανάσταση του 1821 και την μετέπειτα παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων (Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας). Η βασιλεία καταλύθηκε το 1924. Επίσης, το χρονικό διάστημα από το 1935 όταν επανήλθε η βασιλεία ως το 1974 όποτε και αντικαταστάθηκε οριστικά από αβασίλευτη Δημοκρατία, η χώρα ονομαζόταν και πάλι επίσημα Βασίλειον της Ελλάδος.
Τον τίτλο "Βασιλεύς της Ελλάδος" έφερε μόνο ο Όθωνας, ενώ οι επόμενοι έφεραν τον τίτλο "Βασιλεύς των Ελλήνων".



Το Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους (γνωστό και ως Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830) υπογράφτηκε από τις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία στις 3 Φεβρουαρίου του 1830. Ήταν η πρώτη επίσημη, διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το οποίο θα επεκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός. Αρχικά οι τρεις αυτές μεγάλες δυνάμεις επέλεξαν για ηγεμόνα της Ελλάδος τον πρίγκιπα Λεοπόλδο του Σαξ Κόμπουργκ (ο οποίος έγινε αργότερα Βασιλιάς του Βελγίου), ο οποίος δε δέχτηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου